Çocuklarda kulak ağrısı çok sık karşılaştığımız bir tablo olmakla birlikte, özellikle 2-6 yaş arası çocuklarda görülür. Kendini ifade edemeyen çocuklarda, huzursuzluk, ateş yüksekliği, elini kulağına götürme gibi semptomlar orta kulak iltihabına işaret eder. Kendini ifade edebilen çocuklarda ise, kulak ağrısını lokalize edebilir. Bununla birlikte çocuğun diş çıkarması, bademcik iltihabı gibi başka bölgelerin rahatsızlıkları da kulak ağrısı şeklinde bulgu verebilir.

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi gribal semptomlar da orta kulak enfeksiyonu ile birlikte sık görülür. Bu gibi durumlarda, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçların verilerek çocuğunuzun rahatlatılması ve bir kulak burun boğaz hekimine götürülmesi uygun olacaktır. İlaca rağmen 39°’nin üzerinde seyreden ateş, ısrar eden şiddetli (uyutmayan) kulak ağrısı ve kulaktan iltihabi akıntı orta kulak iltihabının ciddi olduğunu gösteren bulgulardır.

Orta kulak iltihabının tanısı basit bir muayene ile koyulabilir. Kan tahlili gibi tetkiklere genellikle ihtiyaç duyulmaz. Çocukların büyük bir bölümünde şikayetler tedavisiz birkaç gün içinde azalır ve enfeksiyon bulguları bir ila iki hafta içinde kaybolur. İki yaşından büyük çocuklarda her iki kulak da ağrı olsa bile ateşi 39°C’den az ise 48 saat ateş düşürücü ve ağrı kesici ile hasta rahatlatılıp antibiyotik tedavisi verilmeden iyileşmesi mümkün olabilir. Bu bekleme süresi sonrası şikayetlerin devam etmesi veya artması durumunda kulak burun boğaz hekimine başvurmanız gerekmektedir.

Orta kulak enfeksiyonu sonrası seröz otit dediğimiz kulakta sıvı birikmesinin görülmesi fizyolojik bir olaydır. Çeşitli faktörler göz önüne alınarak KBB doktoru kontrolünde 3 ay boyunca tedavisiz izlenebilir iyileşmediği taktirde cerrahi tedavi önerilebilinir.